Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zadania dla początkujących

Czy jesteś za stwoerzeniem tematu z przykładowymi zadaniami?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jeste? za stwoerzeniem tematu z przyk?adowymi zadaniami?

• Tak
      14
    • Nie
      2
    • Oboj?tne mi to
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, szukałem jakiś przykładowych zadań, żeby nauczyć się programować w autoit. Jak dla mnie jest sens zrobić temat z zadankami do ćwiczenia a w spoilerze ukryte rozwiązanie.

W razie czego, jak ktoś nie wie jak to zrobić albo już zrobił przeglądnął rozwiązanie?

Jeżeli mielibyście jakieś propozycje to podajcie je, równierz wasza opinia jest ważna :)

Opublikowano

Przykłady są w helpie ( F1 dla przypomnienia ), w tutorialach tu na forum, a jeszcze więcej informacji na forum autoit

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To zadawaj sobie sam problemy do rozwiązania.

Z gotowym rozwiązaniem nie nauczysz się chyba że ktoś ci wytłumaczy po kolei ideę tworzenia skryptu od podstaw, ale prawdę mówiąc komu sie chce pisać co myślał i na czym opierał wybór akurat tych konkretnych funkcji do skryptu

W tworzeniu programów liczy się własny pomysł. Każdy jeden problem czy zadanie można rozwiązać w różny sposób z końcowym wynikiem takim samym

Opublikowano

Jak ci brak pomysłu to zrób w Autoit np prosty kalkulator liczący tylko wat z ceny brutto , ciekawe ile ci to zajmie czasu

Zacznij od wzoru powiedzmy dla uproszczenia liczy tylko Vat , stawka 23% dla ceny brutto towaru i wystarczy MsgBox

Opublikowano

1. Program ktory bedzie usuwal wszystkie polskie znaki w tekscie i podmienial na normalne czyli "ą" na a itd.

2. Program pocztowy - bedzie pokazywal Twoje meaile i co chcesz normalnie w programie. Bez koniecznosci logowania sie przez przegladarke(podpowiedz: smtp)

3. Gra w statki...przez TCP :) czyli przez neta (mialem kiedys zrobic i mi sie ciagle nie chce moze zaraz zaczne pisac ;p )

4. Państwa miasta ... przez neta ;)

No i masz 4 projekty mozesz sobie robic ;)

PS: zawsze ale to ZAWSZE unikaj mousemove czy innego gowna bo to badziewnie wyglada itd itp :) zeby Ci nie przyszlo do glowy uzywac tego w punkcie 2 czy tez uzyc tam przegladarki jakiejkolwiek ;P

Powodzenia :)

Jak cos to pytaj na pw ;p

Opublikowano
Global $a, $b

$a = InputBox("Podaj liczbe", "przelicznik ", "", "", -1, -1, 0, 0)

$b=$a*(100/123)

MsgBox(0,'',Execute($ B))

no kod zajebisty.

pierwsze zadanie.

idź się ucz.

MsgBox(0,'', InputBox("Podaj liczbe", "przelicznik ")*1.23)

Opublikowano

Nie , ja zaczynałem od prostych programów do metin2 jak jeszcze grałem zeby uruchamiał hacka i metina rownoczescnie itd. :)

Ale program usuwający polskie znaki nie jest trudny wystarczy znac funkcje StringRegExpReplace .

A jesli wgl jeszcze nie wziales sie za nic proponuje pobawić się z GUI i elementami jego łącząc to z funkcja guictrlread i buttonami :)

Np. ten klasyczny kalkulator zrób tylko nie idz na latwizne - nie przez inputbox'a tylko przez normalne GUI :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...